14 Temmuz 2013 Pazar

ŞİŞTİM VALLAHİ

Son günlerde olan bitenler çok şişirdi beni.
Kendimi tanıyamaz oldum. 
Dönüşmeye başladığım kişiden tiksindim..
Öfkeli, isyankar, kibirli, ötekileştiren, ayrıştıran, hoşgörüsüz, anlayışsız..
Bırak sempatiyi, empati bile kuramaz haldeyim...

Teselli sayılmaz ama, toplumun büyük çoğunluğu bu halde..
Psikolojide buna kitlesel histeri gibi bir şey deniyor.. Şimdi tam bilimsel adını söyleyemeyeceğim..
Ama tanımını yapabilirim.  İnsanların normalde tek başlarına asla hissetmeyecekleri duyguları, yapmayacakları davranışları, toplu halde hissedip yapmaya başlaması ve benzer davranış ve duyguların, salgın hastalık gibi kitleleri sarması.. Örneğin Hitler Almanyası'ndaki Yahudi düşmanlığı ve soykırım bu tür bir psikolojinin eseridir. Normalde Yahudiler'le hiç bir alıp veremediği olmayan insanların, toplumsal bir histeri sonucunda birer Yahudi düşmanı ve ölüm makinesine dönüşmesi, bu tür bir psikolojinin sonucudur. Ve bu histeri kendi başına durduk yere çıkmaz. Toplum mühendisleri tarafından bizatihi tohumları ekilir ve itinayla büyütülür.

İşte son günlerde bizim toplumumuzda yaşananlar da budur...
Usta bir şekilde, insanların duygularıyla oynanıyor. Herkesin ortak hassas noktaları keşfedilip, özenle kaşınıp yara ediliyor. Herkes kendine göre haklı gerekçelere sahip, herkes bardak taştı diye düşünüyor ve herkes hiç olmadığı ve olmayı düşünemeyeceği kadar kibirli, hoşgörüsüz, anlayışsız ve acımasız. 

Yaşananlar, birbirine ezelden beri düşman olanları bir araya getirmeyi başardı. Ama öte yandan yeni iki kutup yarattı, yine birbirine düşman... 

Bu kutuplara ne isim vereceğimi bilemiyorum. Zira ne söylesem ya eksik, ya fazla kaçacak..laikler ve dinciler mi desem? 

Laik kelimesi hepsini kapsar mı emin değilim. Malum bizde laiklik dinsizlikle karıştırılır. Laiklerin arasında gayet sofu müslümanlar da, orta yolu bulanlar da,ateistler de var. 

Dinciler kelimesi sanki olacak  gibi, ama tam değil yine de.. zira benim sözlüğümde "Dinci", samimi inanç sahibi olmaktan çok,çıkarları öyle gerektirdiği için dindar görünen demek. ama o kitlenin içinde de Samimi müslümanlar var .. olan biteni taraflı yayınlardan izlemiş oldukları ve geçmişten canları yanık olduğu için tutuşmaya hazırlar.. velhasılı kutuplara ad bulamadım. Ama anladınız siz kimleri kastettiğimi...

Hem zaten ismin ne önemi var. Önemli olan yeni bir kutuplaşmanın ve kutuplar arasında hoşnutsuzluğun başlamış olması. Hızlı bir şekilde birbirimize olan tahammülümüz azalıyor.  Sokakta karşı karşıya gelen direnişçiler ve eli palalılar bu kitlelerin küçük birer temsilcisi.. Geride evlerinde oturan kitle şimdilik sosyal medyadan yazışarak atışma aşamasında. Ama yavaş yavaş öfke fokurdamaya, dişler gıcırdatılmaya başlanıyor. en sevgili dostlar,akrabalar, kardeşler bile birbirine gıcık olmaya başladılar. 

Umarım sadece sosyal medyada kalır
kavgaları...




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder